Opis
W tym roku Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Z tej okazji Muzeum Krakowa zaprasza na ekspozycję Wieża smaków, będącej opowieścią o historii jedzenia od czasów najdawniejszych aż po dzień dzisiejszy. Poznasz na niej nie tylko obyczaje związane z biesiadowaniem, ale także codzienną kuchnię krakowskich mieszczan.
Na wystawie pokazujemy także funkcje i role karczm, a przy okazji także temat trunków - przede wszystkim piwa. Opowiadamy historię cukru i jak ta „słodka trucizna” wpłynęła na rozwój lokalnej gastronomii.
Na ekspozycji nie zabraknie również… obwarzanków, które są sztandarowym produktem Krakowa! Jeśli chcesz poznać tajniki jego produkcji, wraz z naszym partnerem-Żywym Muzeum Obwarzanka zapraszamy na specjalne warsztaty na godz. 15.45 i 16.15. Zapisz się już dziś: www.muzeumkrakowa.pl/aktualnosci/upiecz-z-nami-obwarzanka
Z kolei pan Jacek Łodziński – właściciel restauracji Pod Aniołami – opowie o tradycji gotowania na dukatach Podczas wernisażu będziemy mieli okazję skosztować rosół przygotowany w ten tradycyjny sposób.
Czas trwania: 19.06 – 13.10.2019
Miejsce: Wieża Ratuszowa, Rynek Główny 1
Kurator wystawy: Marta Marek (m.marek@muzeumkrakowa.pl)
Wernisaż wystawy odbędzie się 18 czerwca o godz. 17.00 w Pałacu Krzysztofory, sala audytoryjna Kupferhaus.