Inauguracja roku akademickiego '15/'16 na Uniwersytecie Rolniczym już za nami
2015-10-07 09:30:24 | KrakówBioinżynieria zwierząt, Sztuka ogrodowa, Dietetyka (II st.) to trzy nowe kierunki studiów, które Uniwersytet Rolniczy zaoferował maturzystom w roku akademickim 2015/2016. Nowością będzie też anglojęzyczny kierunek Ogrodnictwo (II st. w języku angielskim), który będzie prowadzony wspólnie przez Uniwersytet Rolniczy w Nitrze (Słowacja), Uniwersytet Grzegorza Mendla w Brnie i Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Studenci spędzą po jednym semestrze w każdym z tych ośrodków.
Bioinżynieria zwierząt
Kierunek oferowany jest przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt na studiach I i II stopnia. Zakres kształcenia obejmuje m.in. nowoczesne metody i techniki biologii molekularnej i inżynierii genetycznej, hodowlę komórkową i tkankową, cytogenetykę i transgenezę zwierząt oraz inżynierię bioprocesową i nanotechnologię. Istotę stanowi przygotowanie absolwenta do pracy w laboratorium analitycznym i diagnostycznym oraz zapoznanie go z możliwościami stosowania współczesnych technik molekularnych do analizy materiału biologicznego i metod wykorzystywanych do modyfikacji organizmów zwierząt. Nabyte kwalifikacje umożliwią absolwentom kierunku Bioinżynieria zwierząt pracę zarówno w jednostkach naukowo-badawczych jak i w przemyśle biotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnie czynnych wykorzystywanych w medycynie, farmacji, weterynarii i produkcji zwierzęcej oraz w laboratoriach diagnostycznych i analitycznych.
Sztuka ogrodowa
Kierunek oferowany jest przez Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa na studiach I i II stopnia. Zakres kształcenia obejmuje między innymi przygotowanie przyszłych absolwentów do projektowania terenów zieleni, zakładania i pielęgnacji ogrodów, a także znajomości hortiterapii. Podczas studiów, studenci zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie nauk przyrodniczych, technicznych oraz plastycznych. Doskonała znajomość różnorodności biologicznej oraz metod ochrony przyrody pozwoli absolwentom na szerokie wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce zawodowej. Umożliwi to podejmowanie prac m.in. na stanowiskach administracyjnych, związanych z inspekcją nadzoru w zakresie sztuki ogrodowej, projektowaniem, realizacją i pielęgnacją ogrodów, czy zagospodarowywaniem terenów zielonych. Uzyskane kwalifikacje pozwolą na podejmowanie samodzielnej działalności gospodarczej, a także umożliwią podjęcie starań o uzyskanie licencji rzeczoznawcy w obszarze sztuki ogrodowej lub kontynuację nauki na studiach trzeciego stopnia.
Dietetyka
Dietetyka to nowy kierunek na studiach II stopnia oferowany przez Wydział Technologii Żywności. Do tej pory uczelnia umożliwiała naukę na tym kierunku jedynie na studiach I stopnia. Ogromne zainteresowanie tematyką zdrowego odżywiania i kontynuacją kształcenia w tym zakresie skłoniło władze do powołania tego kierunku również na studiach II stopnia. Absolwenci tego kierunku posiadać będą wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego
i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Znać będą zasady organizacji żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu fizjologicznego, a także będą przygotowani do prowadzenia edukacji żywieniowej, kontroli jakości żywności i potraw. Będą mogli podejmować pracę na stanowiskach związanych z dietetyką w zakładach służby zdrowia, żywienia zbiorowego, poradniach dietetycznych, jak również na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów i potraw dietetycznych.
PRZYJĘCI NA STUDIA W ROKU AKADEMICKIM 2015/2016:
Wstępne wyniki rekrutacji:
Studia stacjonarne
LICZBA KANDYDATÓW: 8804
LICZBA PRZYJĘTYCH: 2138
LICZBA PRZYJĘTYCH DOKTORANTÓW: 57
Studia niestacjonarne
LICZBA KANDYDATÓW: 901
LICZBA PRZYJĘTYCH: 448
LICZBA PRZYJĘTYCH DOKTORANTÓW: 11
Najpopularniejsze kierunki 2015/2016 (l. rej./miej.):
DIETETYKA
13,2 rej./miejsce
Absolwenci kierunku Dietetyka nabywają kwalifikacje z zakresu żywienia człowieka zdrowego
i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Posiadają oni wiedzę
i umiejętności w zakresie profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu fizjologicznego,
a także prowadzenie edukacji żywieniowej. Absolwent tego kierunku jest ponadto specjalistą
w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności i potraw. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach dietetyka w zakładach służby zdrowia, żywienia zbiorowego, poradniach dietetycznych, jak również na stanowiskach inżynierskich
w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów/potraw dietetycznych. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną. Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w planowaniu żywienia różnych grup żywności i ocenie sposobu żywienia oraz stanu odżywienia oraz sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy, umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
BIOINŻYNIERIA ZWIERZĄT
8,5 rej./miejsce
Kierunek oferowany jest przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt na studiach I i II stopnia. Zakres kształcenia obejmuje m.in. nowoczesne metody i techniki biologii molekularnej i inżynierii genetycznej, hodowlę komórkową i tkankową, cytogenetykę i transgenezę zwierząt oraz inżynierię bioprocesową i nanotechnologię. Istotę stanowi przygotowanie absolwenta do pracy w laboratorium analitycznym i diagnostycznym oraz zapoznanie go z możliwościami stosowania współczesnych technik molekularnych do analizy materiału biologicznego i metod wykorzystywanych do modyfikacji organizmów zwierząt. Nabyte kwalifikacje umożliwią absolwentom kierunku Bioinżynieria zwierząt pracę zarówno w jednostkach naukowo-badawczych jak i w przemyśle biotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnie czynnych wykorzystywanych w medycynie, farmacji, weterynarii i produkcji zwierzęcej oraz w laboratoriach diagnostycznych i analitycznych.
WETERYNARIA
8 rej./miejsce
Po zakończeniu procesu kształcenia, absolwent uzyskuje niezbędną wiedzę do wykonywania zawodu lekarza weterynarii, dotyczącą: budowy i funkcjonowania organizmów zwierzęcych , chowu i hodowli zwierząt, istoty czynników chorobotwórczych i patogenezy chorób, działania i zasada stosowania leków, diagnostyki i terapii chorób zakaźnych i niezakaźnych, stosowania technik chirurgicznych, weterynaryjnych aspektów ochrony zdrowia konsumenta oraz uregulowań prawnych związanych z wykonywaniem tego zawodu.
Absolwenci studiów weterynaryjnych otrzymują dyplom lekarza weterynarii (co stanowi podstawę do wydania prawa wykonywania zawodu), który zezwala na prowadzenie prywatnej praktyki weterynaryjnej, prace w zakładach weterynaryjnych oraz daje możliwość zatrudnienia w Inspekcji Weterynaryjnej.
Absolwenci mogą też pracować w państwowych bądź prywatnych laboratoriach diagnostycznych, uczelniach i instytutach badawczych oraz kontynuować naukę na studiach doktoranckich.
Lekarze weterynarii są również zatrudniani w Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Farmaceutycznej.
Oprócz zatrudnienia w kraju, absolwenci mogą pracować w organizacjach międzynarodowych /FAO, WHO, WTO i podobnych/ oraz agendach Unii Europejskiej – szczególnie w Dyrekcji Generalnej Zdrowie i Ochrona Konsumenta oraz Europejskim Biurze ds. Bezpieczeństwa Żywności.
GOSPODARKA PRZESTRZENNA
5,8 rej./miejsce
Absolwenci tego kierunku studiów mogą podejmować pracę w urzędach administracji publicznej szczebla samorządowego i regionalnego w zespołach przygotowujących dokumenty planistyczne oraz opracowujących analizy przestrzenne zjawisk gospodarczych i społecznych, przy tworzeniu lokalnych strategii rozwoju, opracowywaniu programów mających na celu podwyższenie konkurencyjności miast, gmin i regionów, planowaniu infrastruktury technicznej, sporządzaniu dokumentów oceniających stan środowiska przyrodniczego i kulturowego, a także oceniających wpływ inwestowania na środowisko
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII I GOSPODARKA ODPADAMI
5,6 rej./miejsce
Absolwent jest przygotowany do wykonywania zadań inżynierskich o charakterze projektowym, inwestycyjnym i eksploatacyjnym dotyczących urządzeń, instalacji oraz obiektów służących do pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych oraz z zakresu gospodarki odpadami. Absolwent potrafi ocenić wartość zapotrzebowania na energię, możliwości jej pozyskiwania oraz zaprojektować instalację służącą do pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych. Potrafi także oszacować ilość odpadów powstających w regionie oraz opracować koncepcję ich składowania i zagospodarowania. Interdyscyplinarne wykształcenie umożliwia pracę w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem i obrotem energią na rynkach lokalnych oraz w przedsiębiorstwach przetwarzających lub utylizujących odpady. Absolwent jest także przygotowany do pracy w administracji rządowej i samorządowej oraz doradztwie na stanowiskach związanych z zagadnieniami energetycznymi lub zagospodarowaniem odpadów.
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
5,6 rej./miej.
Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia absolwent uzyskuje tytuł zawodowy: inżyniera, a drugiego stopnia – magistra inżyniera. Studia I stopnia trwają 7 semestrów, a drugiego stopnia trwają 3 semestry. Absolwenci przygotowani są do pracy m.in. w: przedsiębiorstwach i zakładach jako specjaliści ds. bezpieczeństwa i jakości, laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów; jednostkach kontrolno-pomiarowych; instytucjach urzędowej kontroli żywności.
Wydział Technologii Żywności został w 1994 roku pozytywnie zaopiniowany przez Europejską Komisję FEANI (Federacja Narodowych Stowarzyszeń Inżynierów) i wpisany do rejestru tej organizacji. Stowarzyszenie z FEANI stwarza absolwentom możliwość uzyskania tytułu inżyniera europejskiego (EUR. ING.).
Liczba pracowników
Na Uniwersytecie Rolicznym pracuje łącznie 1389 pracowników (pełnozatrudnionych i niepełnozatrudnionych), w tym:
• nauczycieli akademickich – 762 (pełnozatrudnionych i niepełnozatrudnionych)
• 143 profesorów (tytularnych (111) i na stanowisku profesora UR (32)
Domy studenckie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie dysponuje czterema własnymi domami studenckimi o łącznej liczbie miejsc 1521. Odpłatność za miejsce w domach studenckich w obecnym roku akademickim jest zróżnicowana w zależności od standardu pokoju i lokalizacji akademika. Ceny te kształtują się od 340 – 490 zł.
Na terenie Krakowa nasi studenci zakwaterowani są również w Miasteczku Studenckim AGH - 120 miejsc i płacą miesięcznie za zamieszkanie 370 zł. Liczba miejsc posiadanych przez Uniwersytet Rolniczy w stosunku do liczby studentów zamiejscowych pozwala
na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych studentów w 49 %.
IP/JM