Polska - Świat nauki

Innowacja z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - przekąska energetyczna z mięsem karpia

2019-11-25 09:34:23 | Kraków

Zespół naukowców pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował przekąskę z dodatkiem mięsa karpia. Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych oraz antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów, za cel projektu przyjęto zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny.

Wystawne danie z ryby

Baton z karpia dla sportowców - dlaczego warto?

- Jak wskazują liczne badania naukowe wspomaganie zdolności wysiłkowych stało się ważnym elementem dzisiejszego sportu.  Zawodnicy stosują różne metody i środki, które mają na celu przyspieszenie powysiłkowej regeneracji organizmu, ochronę stawów, uzupełnianie energii, mikro- i makroelementów oraz utrzymanie optymalnej struktury ciała. Niewłaściwie przyjmowane suplementy, zwłaszcza te otrzymywane syntetycznie mogą zagrozić zdrowiu lub życiu. Uzasadnionym było więc stworzenie nowego produktu spożywczego o właściwościach prozdrowotnych, który ze względu na zawartość składników aktywnych i wysoką wartość odżywczą z powodzeniem może zastąpić szereg różnych suplementów diety stosowanych przez sportowców wyczynowych i uprawiających sport rekreacyjnie (m.in. BCAA, witaminy antyoksydacyjne, kwasy omega 3), a dodatkowo może zostać użyty jako naturalna, smaczna i bezpieczna przekąska okołowysiłkowa. Dlatego nasz zespół opracował recepturę na przekąskę z dodatkiem mięsa karpia, w formie batonika, która mogłaby być szczególnie atrakcyjna dla młodych  konsumentów. Projektowany produkt spożywczy kierowany jest w szczególności do osób uprawiających sport wyczynowo, a także podejmujących aktywność fizyczną regularnie, ale nie zrzeszonych w klubach sportowych i przywiązujących dużą wagę do aspektów powiązanych ze zdrowym trybem życia – mówi dr inż. Joanna Tkaczewska.

Badania zrealizowano w ramach projektu:

"Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu "Snack Food" o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców" finansowanego w ramach programu LIDER VII przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju o wartości 1 141 125,00 zł. Projekt realizowany jest w latach 2017-2019.  Numer umowy: LIDER/21/0003/L-7/15/NCBR/2016

ip

fot. pexels.com

Słowa kluczowe: przekąska okołowysiłkowa, snack food, dla sportowrócw, ryby, jedzenie, UR
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
szkoła angielskiego online
Novakid jedną z najlepszych szkół angielskiego online w Polsce

Odkryj, dlaczego Novakid to doskonała opcja do nauki języka angielskiego w Polsce!

nauka przedmiotÃłw ścisłych
Jak edukować, żeby młodzież chciała uczyć się przedmiotów ścisłych?

Jak zachęcić młodzież do pójścia w ślady małżeństwa Curie?

Polecamy
Tramwaj zwany poÅźądaniem - kampania na temat HIV
Tramwaj zwany Pożądaniem - profilatyka na wyciągnięcie ręki!

Edukacja HIV w salonie piękności, urzędzie i szkole jazdy - zobacz, jak to się robi!

Polecamy
Ostatnio dodane
szkoła angielskiego online
Novakid jedną z najlepszych szkół angielskiego online w Polsce

Odkryj, dlaczego Novakid to doskonała opcja do nauki języka angielskiego w Polsce!

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.