Uniwersytet Rolniczy na Małopolskiej Nocy Naukowców
2013-09-16 15:25:03 | KrakówJuż 27 września br. od godziny 18.00 do 24.00 wszyscy chętni będą mogli wybrać się do niezwykłego świata nauki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.
Prezentacje przygotowały Wydziały: Hodowli i Biologii Zwierząt (al. Mickiewicza 24/28; ul. Rędzina 1b), Leśny (al. 29 Listopada 46), Ogrodniczy (al. 29 Listopada 54), Inżynierii Produkcji i Energetyki (ul. Balicka 116 b), oraz po raz pierwszy w ramach MNN – wydziały: Technologii Żywności (ul. Balicka 122) i Inżynierii Środowiska i Geodezji (ul. Balicka 116b). Koordynatorem Małopolskiej Nocy Naukowców jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Wydarzenie odbędzie się równocześnie w czterech miastach regionu: w Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu i Niepołomicach.
Na tydzień przed Małopolską Nocą Naukowców, tj. 21-22 września, w Centrum Handlowym w M1, w godzinach od 11.00 do 19.00 odbędzie się specjalny pokaz Uniwersytetu Rolniczego składający się z trzech bloków tematycznych: „Leśno-parkowo-ogrodowy”, „Co jeść żeby długo i zdrowo żyć?” oraz „Ryba nie tylko na talerzu”. Szczegóły: http://www.krakow.m1.centrum.pl/aktualnosci/aktualnosci/szczegoly/archive/2013/september/article/weekend-naukowcow-w-m1-krakow.html
W ramach VII Małopolskiej Nocy Naukowców odbywać się będą ciekawe pokazy laboratoryjne i warsztaty. Oprócz Uniwersytetu Rolniczego, w projekt zaangażowanych jest 21 jednostek - m.in. uczelni wyższych, szkół średnich, szpitali.
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt (al. Mickiewicza 24/28 i ul. Rędzina 1b) przygotował prezentacje pod hasłem: „Zwierzęta towarzysze człowieka”. W ramach prezentacji poznać będzie można m.in. molekularne metody badania genomu owcy, zasady hodowli in vitro, budowę włosa, nauczyć się rozpoznawania ryb i owadów, a także dowiemy się co dolega naszym pupilom.
Wydział Leśny (al. 29 Listopada 46) pod hasłem „Powędruj przez las do ogrodu” przygotował szereg prezentacji dotyczących m.in. smaków i zapachów lasu, tajemnic drzew, wędrówki nasion. Najmłodsi uczestnicy wezmą udział w warsztatach pt. z drewna, mchu i paproci.
Wydział Ogrodniczy w swoim programie pod hasłem: „Przejdź z lasu do ogrodu. Między nauką, magią, kuchnią i medycyną” przygotował wystawy i warsztaty na temat mchów i porostów laboratoryjnych, ogrodniczych i kulinarnych, rozpoznawania i wykorzystania drzew ozdobnych.
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki w programie pod hasłem: Energia przygotował warsztaty i prezentacje, z których dowiemy się między innymi jak wytwarzać paliwa ciekłe i stałe z roślin energetycznych, jak wytwarzać energię z odpadów, jak spalać i ogrzewać bez szkody dla środowiska (nowoczesne kotły do spalania biomasy, pompy ciepła) jak wykorzystywać roboty w rolnictwie.
Wydział Technologii Żywności w swojej prezentacji „Z laboratorium do kuchni, czyli naukowo o żywności” proponuje spotkania z nauką i naukowcami na temat racjonalnego żywienia, zasad wyboru odpowiedniego pieczywa, substancji słodzących, a także tego co jeść, żeby dłużej żyć. W programie zaplanowano również m.in. wypiek i degustację pieczywa tradycyjnego i bezglutenowego, wypiek i degustację ciasteczek, badanie daltonizmu zapachowego, pokaz wytwarzania
i lodów wraz z degustacją, pokaz żywności liofilizowanej dla kosmonautów.
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji w programie pod hasłem „Od pomiaru do wirtualnej rzeczywistości” przygotował zajęcia umożliwiające zrobienie zdjęć w technice trójwymiarowej, a także zaprezentuje nowoczesny geodezyjny sprzęt pomiarowy.
W programie przewidziano konkursy i zabawy dla najmłodszych.
WIĘCEJ INFORMACJI: http://ur.krakow.pl/kalendarium/216
ip