Tydzień biogospodarki w Krakowe - cykl rozmów "Science Espresso"
2019-06-19 20:40:55 | KrakówW czasie tygodnia biogospodarki, w ramach 5 spotkań "Science Espresso" poruszane będą zagadnienia dotyczące całego cyklu powstawania żywności - od ziarna do odpadu. Specjaliści z krakowskich uniwersytetów: Rolniczego i Ekonomicznego będą opowiadać i odpowiadać na pytania publiczności w tematach: marnowania żywności, żywności funkcjonalnej, certyfikacji ekologicznej, znaczenia bioróżnorodności dla bezpieczeństwa żywnościowego oraz wykorzystania odpadów związanych z produkcją żywności. Wszystkie spotkania będą odbywać się będą w nieformalnej atmosferze, przy filiżance kawy lub herbaty w kawiarni "Pojnarówka" na parkingu Uniwersytetu Rolniczego, przy al. Mickiewicza 21B.
Projekt BLOOM
Celem projektu "BLOOM: Boosting European Citizens Knowledge and Awareness of Bio-Economy Research and Innovations" jest budowanie świadomości i wiedzy na temat biogospodarki. Projekt Horyzont 2020 BLOOM jest realizowany w Austrii, Niemczech, Szwecji, Finlandii, Holandii, Hiszpanii oraz Polsce, gdzie opiera się na współpracy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, klastra biogospodarki LifeScience, Centrum Nauki Kopernik w Warszawie oraz innych partnerów wspierających.
Biogospodarka oznacza zrównoważoną produkcję odnawialnych zasobów biologicznych i przetwarzanie ich na produkty żywnościowe, bioenergię, towary przemysłowe – w tym bioplastiki, biochemikalia, tkaniny i inne materiały, zastępujące produkty konwencjonalnych rafinerii. Jest więc narzędziem rozwoju zrównoważonego.
Żywność obok leków, suplementów i karm dla zwierząt stanowi produkt biogospodarki o specjalnym znaczeniu i wartości.
Plan wydarzenia
Oto jak będzie wyglądał tydzień biogospodarki i jakie tematy będą na nim poruszane:
- 24.06 Czy wiesz, że w tym roku zmarnujesz 250 kg żywności? - dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
- 25.06. Żywność funkcjonalna - z czym to się je - dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
- 26.06 Co można zrobić z resztkami jedzenia? - dr inż. Dawid Bedla, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
- 27.06 Po co komu ekoznakowanie żywności? - dr inż. Maciej Chowaniak, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
- 28.06 Bez bioróżnorodności nie będzie żywności - dr hab. inż. Anna Gorczyca, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Wstęp wolny
ip/dr Małgorzata Pink
fot. materiały uczelni