Z życia Uczelni - Studia

Otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

2024-03-04 09:29:38 | Kraków

5 marca 2024 roku o godz. 14:00 przy ul. Balickiej 104 w Krakowie odbędzie się uroczyste otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (CIoBPiBŻ).

CIoBPiBŻProgram uroczystości

  • 14:00 rozpoczęcie uroczystości i powitanie gości
  • 14:10 uroczyste przecięcie wstęgi, wejście do Centrum
  • 14:20 wystąpienie dr. hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK, rektora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
  • 14:30 wystąpienia zaproszonych gości
  • 14:45 przedstawienie projektu Centrum – prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, prorektor ds. nauki
  • 15:00 prezentacja zespołu i infrastruktury Centrum – dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK, dyrektor CIoBPiBŻ
  • 16:00 poczęstunek

Działalność CIoBPiBŻ

CIoBPiBŻ będzie ośrodkiem rozwojowym, z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej i żywności.

Celem działalności Centrum będzie prowadzenie innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do:

- produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych,

- zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego),

- wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego.

Oferta współpracy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnia bezpośredni i komercyjny dostęp do zaplecza B+R obejmujący między innymi:

  • dostęp do wiedzy interdyscyplinarnych zespołów badawczych składających się z technologów żywności, specjalistów ds. żywienia, inżynierów mechaników i inżynierów procesowych oraz chemików, biochemików, biotechnologów i analityków, specjalistów z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa, zootechniki, weterynarii, ochrony środowiska, automatyki, analizy danych;
  • współpracę w zakresie uzyskania innowacji produktowych w skali krajowej lub europejskiej oraz przygotowanie projektów technologicznych i procesowych (obejmujących także bilans mediów i energii);
  • wynajem wybranych pracowni (linii produkcyjnych) prowadzony w celu wykonania pilotażowych partii produkcyjnych lub przeprowadzenia prób technologicznych.

Centrum dysponuje również specjalistycznymi laboratoriami o szerokim spektrum analitycznym i badawczym, które warunkują współpracę naukową z innymi ośrodkami akademickimi, w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka. Dysponujemy zespolonym zapleczem pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych.

Inwestycja była realizowana w ramach projektu nr RPMP.01.01.00-12-0080/19 pn.: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” współfinansowanego w ramach osi priorytetowej 1. Gospodarka wiedzy, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Dofinansowanie zakładane na dzień zawarcia umowy wynosiło 39 933 878,77 zł.

W 2018 roku projekt został wpisany do Kontraktu Terytorialnego dla Województwa Małopolskiego.

Zakres projektu obejmował budowę i kompleksowe wyposażenie budynku Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności - jednostki naukowo-badawczej Uniwersytetu Rolniczego, nakierowanej na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań prowadzonych w obszarze badawczym zgodnym z RSI WM "Nauki o życiu", w tym głównie w ramach specjalizacji "Zdrowa żywność i żywienie".

Projekt został rozpoczęty w styczniu 2020 r., a ostatnie wydatki związane z jego realizacją poniesiono w grudniu 2023 r.

Dane techniczne budynku

  • Powierzchnia zabudowy: 3 716,06 m2
  • Powierzchnia całkowita: 3 132,17 m2
  • Kubatura budynku: 20 884,00 m3
  • Łączny koszt budowy obiektu: ponad 42 mln zł.

W ramach Centrum wyodrębnione zostały dwie funkcjonalne strefy – komercyjna i niekomercyjna. W ramach części niekomercyjnej realizowane będą badania własne lub finansowane np. ze środków NCN, natomiast część komercyjna przygotowana jest na realizację prac badawczych zleconych przez przedsiębiorstwa.  

Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w Centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej.

Zgodnie z zapisami Agendy Badawczej, celem badań realizowanych w oparciu o infrastrukturę CIoBPiBŻ będzie poprawa jakości produktów spożywczych, a w konsekwencji - zdrowia konsumentów, również ze względu na aspekt ochrony środowiska naturalnego, który stanowi jeden z podstawowych założeń projektu, a który wynika z ograniczenia marnotrawienia żywności i ilości powstających odpadów.

Obszary badawcze

Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:

- nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwią poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,

- nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności

- żywność ekologiczna i regionalna,

- produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,

- przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

Badania przyczynią się one bezpośrednio do poprawy jakości życia mieszkańców, będą bowiem ukierunkowane na rozwiązanie istotnych problemów społecznych związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Prowadzone badania będą dostarczały innowacyjnych, nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów.

Łączny koszt inwestycji to ponad 70 mln zł.

ip

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: Uiwersytet Rolniczy w Krakowie, 5 marca 2024, działalność
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Jakie są formy egzaminÃłw i zaliczeń na studiach?
Jakie są formy egzaminów i zaliczeń na studiach?

Zobacz, czego możesz się spodziewać na zajęciach.

Polecamy
Numerowanie stron w pracy dyplomowej

Sprawdź, jak je ustawić w Wordzie.

Zobacz co warto wiedzieć o sesji poprawkowej.
Sesja poprawkowa. Co warto o niej wiedzieć?

Zobacz, co warto wiedzieć o sesji poprawkowej!

Ostatnio dodane
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Ostatnio komentowane
Łowcy talentów w akcji
Łowcy talentów w akcji

Masz pasję i chcesz ją rozwijać? Chcesz zobaczyć jak robią to inni? Pomożemy Ci rozwinąć Twój talent i wypracować twórczy warsztat. A na najlepszych czeka Scena Artystyczna ROE.

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.