Nowa nazwa wina Uniwersytetu Rolniczego
2014-02-25 09:57:59 | KrakówW piątek, 21 lutego rozstrzygnięty został konkurs ogłoszony przez władze uczelni na nazwę wina uniwersyteckiego. Nadesłano wiele zgłoszeń, natomiast wymogi formalne spełniły 92 karty. Łącznie zaproponowano 350 nazw, nawiązujących do nazwy Uniwersytetu i akademickich tradycji Krakowa.
Autorem zwycięskiej propozycji – UNIWERSYTECKIE GRONO – jest Pan Michał Tymich – absolwent Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W nagrodę otrzyma skrzynkę wina uniwersyteckiego.
Aby wziąć udział w konkursie, należało w terminie do 14 lutego br. złożyć osobiście lub przesłać propozycję nazwy wina uniwersyteckiego do Biura Informacji i Promocji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Winnica Uniwersytetu Rolniczego o nazwie „Garlicki Lamus” mieści się w Garlicy Murowanej, na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Wydziału Ogrodniczego UR. Została zarejestrowana w 2013 roku. Początki winnicy sięgają roku 2007, kiedy zostały posadzone pierwsze sadzonki. Było to zaledwie 250 sztuk w pięciu odmianach: Muskat Odesski, Seyval Blanc, Jutrzenka, Regent i Marechal Foch. Wiosną 2008 r. winnica została powiększona do 1 ha powierzchni, na której rośnie prawie 3000 sztuk krzewów w 15 odmianach. Większą cześć krzewów stanowią odmiany (o jasnych gronach), na wina białe, są to: Muskat Odesski, Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Sibera, Hibernal, Johaniter oraz Solaris. W uprawie znajduje się także polska odmiana winorośli – Jutrzenka, wyhodowana w winnicy Golesz przez pana Romana Myśliwca (bardzo plenna odmiana o dużych gronach, dająca wina bardzo aromatyczne o lekko kwaśnym smaku). Na wina czerwone uprawiane są odmiany: Regent, Rondo, Mareschal Foch, Leon Millot, Swensonred.
Przy al. 29 Listopada znajduje się dobrze wyposażona winiarnia, w której odbywa się przerób winogron, prowadzone są zajęcia dydaktyczne w ramach elektywu z zakresu enologii. Należy jednocześnie podkreślić, że na Wydziale Technologii Żywności, w Katedrze Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, już od około 40 lat prowadzone są badania i zajęcia dydaktyczne z zakresu enologii, jak również innych napojów alkoholowych.
ip