KONFERENCJA JUBILEUSZOWA – „125 lat studiów rolniczych w Krakowie”
2015-10-20 15:42:02 | KrakówW piątek, 23 października br. w godzinach od 10:00 do 14:00 w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego (al. 29 Listopada 46) odbędzie się konferencja Jubileuszowa „125 lat studiów rolniczych w Krakowie”.
Konferencji towarzyszyć będzie wystawa pt. „Dzieje studiów rolniczych w Krakowie”, zorganizowana przez Bibliotekę Główną UR. Ekspozycję będzie można obejrzeć w holu przy Auli Centrum Kongresowego UR (al. 29 Listopada 46).
Podczas konferencji odbędzie się również odsłonięcie tablicy poświęconej pamięci prof. Piotra Brzezińskiego – polskiego biologa i ogrodnika, wykładowcy i profesora (od 1913 r.) Uniwersytetu Jagiellońskiego, organizatora ogrodu owocowo- warzywnego na polu doświadczalnym UJ na Prądniku Czerwonym oraz pierwszej na ziemiach polskich oddzielnej Katedry Ogrodnictwa przy Studium Rolniczym UJ.
W trakcie konferencji przewidziane są wystąpienia rektorów - JM Rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego – prof. dr hab. med. Wojciecha Nowaka oraz JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - prof. dr hab. inż. Włodzimierza Sady. Swoje wystąpienie będzie miał również Minister Pracy i Polityki Społecznej, Władysław Kosiniak- Kamysz.
Podczas konferencji wygłoszone zostaną również referaty tematycznie związane z rozwojem studiów rolniczych. Swoje wystąpienia będą mieli m.in.:
- prof. dr hab. Franciszek Ziejka, pt. „Hugo Kołłątaj- Reformator Akademii Krakowskiej”
- prof. dr hab. Krzysztof Gorlach, pt. „Studia rolnicze na Uniwersytecie Jagiellońskim”
- prof. dr hab. inż. Florian Gambuś, pt. „Studia rolnicze WSR-AR-UR”
- prof. dr hab. inż. Janusz Żmija, pt. „Studia rolnicze w rozwoju Gospodarki Żywnościowej i Obszarów Wiejskich”
Jubileusz 125-lecia studiów rolniczych w Krakowie skłania do refleksji nad dotychczasowymi osiągnięciami w dziedzinie badań naukowych z zakresu rolnictwa czy nad procesem wdrażania tych osiągnięć do gospodarki. To także doskonała okazja do przeanalizowania rozwoju studiów rolniczych na przestrzeni lat i jego wpływu na obecną gospodarkę żywnościową i rozwój obszarów wiejskich.
IP/JM