Rekrutacja na studia 1 stopnia na Uniwersytecie Rolniczym potrwa do 6 lipca
2017-07-04 11:28:10 | KrakówW roku akademickim 2017/2018 Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oferuje kandydatom studia na łącznie 34 kierunkach i 69 specjalnościach w języku polskim i angielskim. Rekrutacja na studia stacjonarne I stopnia rozpoczęła się 1 czerwca i potrwa do 6 lipca.
NOWE KIERUNKI KSZTAŁCENIA
Od roku akademickiego 2017/2018 Uniwersytet Rolniczy uruchamia dwa nowe kierunki kształcenia. Na Wydziale Technologii Żywności- Browarnictwo i słodownictwo (I st.), a na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki kierunek Transport i Logistyka (I st.).
LIMITY PRZYJĘĆ NA ROK AKADEMICKI 2017/2018 - łącznie 3499 miejsc na studiach stacjonarnych, z czego:
• 2146 osób na studiach stacjonarnych I stopnia
• 1353 osób na studiach stacjonarnych II stopnia
i 1859 osób na studiach niestacjonarnych, z czego:
• 1083 osób na studiach niestacjonarnych I stopnia
• 776 osób na studia niestacjonarnych II stopnia
DWA KIERUNKI BĘDĄ PROWADZONE W CAŁOŚCI W J. ANG. (II STOPIEŃ):
• International Master of Horticultural Science
• Environmental and Plant Biotechnology
CZTERY KIERUNKI BĘDĄ PROWADZONE ZARÓWNO W J. POLSKIM, JAK I ANGIELSKIM: Agriculture, Bioengineering in Animal Science, Food Technology and Human Nutrition.
Na Uniwersytecie Rolniczym można podjąć naukę na studiach I, II, III stopnia oraz studiach podyplomowych.
Listę studiów podyplomowych można znaleźć pod linkiem: https://podyplomowe.urk.edu.pl/
Listę studiów doktoranckich (III stopnia) można znaleźć pod linkiem:
https://studiumdoktoranckie.urk.edu.pl/
Poniżej podaję listę kierunków studiów I, II stopnia. Dodatkowe informacje na temat rekrutacji można znaleźć na stronie: https://rekrutacja.urk.edu.pl/
Wydziały:
1. Rolniczo-Ekonomiczny
2. Leśny
3. Hodowli i Biologii Zwierząt
4. Inżynierii Środowiska i Geodezji
5. Biotechnologii i Ogrodnictwa
6. Inżynierii Produkcji i Energetyki
7. Technologii Żywności
8. Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Kierunki studiów:
1. Rolnictwo
2. Ochrona środowiska
3. Biogospodarka
4. Jakość i bezpieczeństwo środowiska
5. Ekonomia
6. Zarządzanie
7. Leśnictwo
8. Przetwórstwo drewna
9. Zarządzanie środowiskiem przyrodniczym
10. Zootechnika
11. Ichtiologia i rybactwo śródlądowe
12. Biologia stosowana
13. Bioinżynieria zwierząt
14. Inżynieria środowiska
15. Inżynieria i gospodarka wodna
16. Geodezja i kartografia
17. Gospodarka przestrzenna
18. Architektura krajobrazu
19. Biotechnologia
20. Ogrodnictwo
21. International master of horticultural science
22. Environmental and plant biotechnology
23. Technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
24. Sztuka ogrodowa
25. Inżynieria biosystemów
26. Technika rolnicza i leśna
27. Zarządzanie i inżynieria produkcji
28. Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
29. Technologia żywności i żywienie człowieka
30. Dietetyka
31. Jakość i bezpieczeństwo żywności
32. Weterynaria
33. Browarnictwo i słodownictwo - NOWOŚĆ
34. Transport i logistyka - NOWOŚĆ
Specjalności:
1. Agroekonomia
2. Agrobiologia
3. Agroturystyka
4. Biotechnologia środowiska
5. Monitoring środowiska i zagrożenia ekosystemów
6. Zagrożenia i ochrona ekosystemów (II)
7. Monitoring ekologiczny środowiska (II)
8. Kształtowanie i rewaloryzacja środowiska (II)
9. Agroecology (II)
10. Zarządzanie środowiskiem (II)
11. Analityka środowiskowa (II)
12. Bezpieczeństwo biosanitarne
13. Bioinżynieria produkcji pierwotnej
14. Inżynieria surowców i bioproduktów (II)
15. Ochrona zdrowia roślin (II)
16. Ekonomika agrobiznesu
17. Ekonomika gospodarki żywnościowej (II)
18. Zarządzanie i marketing w agrobiznesie (II)
19. Business economics (II)
20. Zarządzanie w agrobiznesie
21. Gospodarka leśna
22. Ochrona zasobów leśnych
23. Hodowla zwierząt
24. Hodowla i użytkowanie koni
25. Hodowla ekologiczna i ochrona zwierząt
26. Prewencja weterynaryjna i ochrona zdrowia zwierząt
27. Hodowla zwierząt towarzyszących i egzotycznych
28. Hodowla i użytkowanie zwierząt (II)
29. Bioinżynieria rozrodu zwierząt (II)
30. Żywienie i dietetyka zwierząt (II)
31. Bioengineering In Animals science (II)
32. Inżynieria ekosystemów wodnych (II)
33. Geodezja rolna i wycena nieruchomości
34. Geoinformatyka (II)
35. Rozwój regionalny
36. Rozwój regionalny i wycena nieruchomości (II)
37. Gospodarka wodna (II)
38. Inżynieria melioracyjna (II)
39. Inżynieria sanitarna (II)
40. Infrastruktura obszarów wiejskich (II)
41. Inżynieria ekologiczna (II)
42. Inżynieria wodna i sanitarna (II)
43. Biotechnologia stosowana
44. Analityka biotechnologiczna (II)
45. Ogrodnictwo z marketingiem
46. Agroekologia i ochrona roślin
47. Bioinżynieria
48. Rośliny warzywne (II)
49. Sadownictwo i uprawa winorośli (II)
50. Rośliny ozdobne (II)
51. Inżynieria biosystemów komunalnych
52. Inżynieria bioweterynaryjna
53. Mechatronika w inżynierii biosystemów
54. Technika i energetyka w inżynierii biosystemów
55. Techniki informatyczne w gospodarce żywnościowej (II)
56. Inżynieria rolnicza i spożywcza (II)
57. Ekoenergetyka (II)
58. Mechatronika (II)
59. Inżynieria produkcji
60. Organizacja i zarządzanie
61. Inżynieria produkcji surowcowej (II)
62. Infrastruktura i logistyka (II)
63. Odnawialne źródła energii
64. Gospodarka odpadami
65. Technologia żywności
66. Żywienie człowieka
67. Bioinżynieria i bioprocesy
68. Winiarstwo
69. Żywienie człowieka z dietetyką
W ostatnich latach na studiach stacjonarnych I stopnia największą popularnością wśród maturzystów cieszą się kierunki: Dietetyka, Weterynaria, Biotechnologia, Geodezja i Kartografia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, także Leśnictwo.
Panuje moda na zdrowe odżywianie, stąd duże perspektywy na znalezienie zatrudnienia dają między innymi kierunki związane z żywieniem człowieka czy jakością żywności. Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie zwierząt domowych, więc również weterynarze nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy. Jak wynika z prognoz, perspektywiczne są też zawody związane z biologią, inżynierią środowiska, ekologią, geodezją, a także projektowaniem. W związku z coraz szybciej rozwijającą się gospodarką (specjalne strefy ekonomiczne, centra logistyczne, parki technologiczne), a szczególnie sektorem usług logistycznych, powstawać będą nowe, a rozwijać istniejące firmy w sektorze TSL (Transport–Spedycja–Logistyka), wymagające wysoko wykwalifikowanej kadry inżynierów - specjalistów w zakresie transportu i logistyki, stąd na Uniwersytecie Rolniczym od tego roku akademickiego taki kierunek został utworzony http://wipie.ur.krakow.pl/index/site/3865.
Powstanie też kierunek Browarnictwo i słodownictwo http://wtz.ur.krakow.pl/studia_I_stopnia_browarnictwo.html, który ma za zadanie przygotować do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo oraz słód i inne surowce browarnicze. Absolwenci posiadać będą wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, a także z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym.
ip
fot. M. Dacko