Dania główne - Kulinaria

Z czym jeść kebaba? Sprawdź

2017-10-06 08:13:09 | Kraków

Kebab to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań typu fast food. Serwowany w wielu wariantach, stanowi propozycję niemal dla każdego. Poznaj możliwości i wybierz swoją ulubioną smakową wersję.

Z czym jeść kebaba? Sprawdź

Niezależnie od tego czy chcesz zjeść kebab w Łodzi, Gdańsku czy Krakowie, zwykle danie to serwowane jest w podobnych wariantach. Wynika to przede wszystkim z chęci nawiązania do tradycyjnej kuchni arabskiej – właściciele barów szybkiej obsługi chcą zapewnić swoim klientom kulinarną podróż po smakach tego regionu.

Kebab – danie o wielu twarzach

Kebab to ogólna nazwa potrawy, która wywodzi się z kuchni arabskiej. Szacuje się, że obejmuje ponad dwadzieścia różnych rodzajów. Odmienność wynika nie tylko z gatunku zastosowanego mięsa, ale również sposobu podawania czy dodatków.

Doner kebab najbardziej popularny

Bez względu na to czy zamawiasz kebab w Łodzi, Wrocławiu, Szczecinie czy dowolnym innym mieście, w menu znajdziesz przede wszystkim odmianę doner. Jest to kebab przyrządzany z baraniny, wołowiny lub kurczaka, który podawany jest w specjalnym chlebku. Niekiedy jednak serwuje się go na talerzu z frytkami lub w cienkim placku podobnym tortilli.

Dodatkami do kebaba w wersji doner są takie warzywa jak: marynowane ogórki, pomidory, sałata czypapryka.

Kebab z masłem i sosem pomidorowym?

Cięte w plastry mięso podawane z masłem i sosem pomidorowym – tak wygląda kebab w wersji iskender. Serwowany na talerzu, skrywa pod kawałkami mięsa nasączone w oleju kawałki chleba. Zaś w wersji dla odważnych, pojawia się również zielona, ostra papryka.

Kebab z kaszą w wariancie na ostro

Zamiast frytek lub bułki – kasza. Grillowane pomidory, sałata, cebula oraz ezme (pikantna sałatka z pomidorów, cebuli i czosnku) – jako dodatki. Tak wygląda kebab w wersji adana.

Kebab jak szaszłyk?

ªiº to wersja kebaba, który swoim wyglądem przypomina szaszłyk. Mięso opieka się na patyczkach w towarzystwie kawałków papryki, bakłażana oraz pomidorów.  

Oryginalny arabski kebab także bez wychodzenia z domu

Masz ochotę na oryginalny kebab w Łodzi lub innym mieście? Wcale nie musisz wychodzić z domu i ustawiać się w kolejce. Jedzenie możesz zamówić online – szybko, tanio i wygodnie. Wystarczy że skorzystasz z internetowego portalu gastronomicznego, który skupia ofertę najlepszych lokali w całej Polsce. Jak to działa?

  • Określ swoją lokalizację.
  • Wśród zaproponowanych lokali znajdź bar szybkiej obsługi.
  • Zamów kebab w ulubionej wersji.
  • Sfinalizuj transakcję.

Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak czekać na dostawcę, który dotrze do Ciebie z wybranym kebabem. Który wariant dziś zamówisz, by odbyć kulinarną podróż po smakach arabskiego regionu?

Sprawdź ofertę na pyszny kebab w Łodzi pod adresem https://pizzaportal.pl/lodz/dostawa/kebab/

Artykuł Zewnętrzny

Słowa kluczowe: fast food, szaszłyk, przepis na kebab, pizzaportal
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak zrobić idealny kotlet schabowy?
Jak zrobić idealny kotlet schabowy?

Kotlet schabowy to popularne danie, które podbiło serce Polaków.

Sposoby na tortillÄ™
Sposoby na tortillę

Z kurczakiem, mięsem mielonym, a może na słodko?

Jak zrobić gulasz?
Jak zrobić gulasz?

Gulasz to wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujecie w kilka chwil.

Polecamy
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane

Ziemniaki (najlepiej średniej wielkości) obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą.

Pieczarkowe penne w sosie śmietanowym
Pieczarkowe penne w sosie śmietanowym

Pieczarki dokładnie umyć, obrać i sparzyć wrzątkiem.

Ostatnio czytane
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane

Ziemniaki (najlepiej średniej wielkości) obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą.

Pieczarkowe penne w sosie śmietanowym
Pieczarkowe penne w sosie śmietanowym

Pieczarki dokładnie umyć, obrać i sparzyć wrzątkiem.

Popularne
Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Konkurs Ziaja
Polecamy