Z czym jeść kebaba? Sprawdź
2017-10-06 08:13:09 | KrakówKebab to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań typu fast food. Serwowany w wielu wariantach, stanowi propozycję niemal dla każdego. Poznaj możliwości i wybierz swoją ulubioną smakową wersję.
Niezależnie od tego czy chcesz zjeść kebab w Łodzi, Gdańsku czy Krakowie, zwykle danie to serwowane jest w podobnych wariantach. Wynika to przede wszystkim z chęci nawiązania do tradycyjnej kuchni arabskiej – właściciele barów szybkiej obsługi chcą zapewnić swoim klientom kulinarną podróż po smakach tego regionu.
Kebab – danie o wielu twarzach
Kebab to ogólna nazwa potrawy, która wywodzi się z kuchni arabskiej. Szacuje się, że obejmuje ponad dwadzieścia różnych rodzajów. Odmienność wynika nie tylko z gatunku zastosowanego mięsa, ale również sposobu podawania czy dodatków.
Doner kebab najbardziej popularny
Bez względu na to czy zamawiasz kebab w Łodzi, Wrocławiu, Szczecinie czy dowolnym innym mieście, w menu znajdziesz przede wszystkim odmianę doner. Jest to kebab przyrządzany z baraniny, wołowiny lub kurczaka, który podawany jest w specjalnym chlebku. Niekiedy jednak serwuje się go na talerzu z frytkami lub w cienkim placku podobnym tortilli.
Dodatkami do kebaba w wersji doner są takie warzywa jak: marynowane ogórki, pomidory, sałata czypapryka.
Kebab z masłem i sosem pomidorowym?
Cięte w plastry mięso podawane z masłem i sosem pomidorowym – tak wygląda kebab w wersji iskender. Serwowany na talerzu, skrywa pod kawałkami mięsa nasączone w oleju kawałki chleba. Zaś w wersji dla odważnych, pojawia się również zielona, ostra papryka.
Kebab z kaszą w wariancie na ostro
Zamiast frytek lub bułki – kasza. Grillowane pomidory, sałata, cebula oraz ezme (pikantna sałatka z pomidorów, cebuli i czosnku) – jako dodatki. Tak wygląda kebab w wersji adana.
Kebab jak szaszłyk?
ªiº to wersja kebaba, który swoim wyglądem przypomina szaszłyk. Mięso opieka się na patyczkach w towarzystwie kawałków papryki, bakłażana oraz pomidorów.
Oryginalny arabski kebab także bez wychodzenia z domu
Masz ochotę na oryginalny kebab w Łodzi lub innym mieście? Wcale nie musisz wychodzić z domu i ustawiać się w kolejce. Jedzenie możesz zamówić online – szybko, tanio i wygodnie. Wystarczy że skorzystasz z internetowego portalu gastronomicznego, który skupia ofertę najlepszych lokali w całej Polsce. Jak to działa?
- Określ swoją lokalizację.
- Wśród zaproponowanych lokali znajdź bar szybkiej obsługi.
- Zamów kebab w ulubionej wersji.
- Sfinalizuj transakcję.
Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak czekać na dostawcę, który dotrze do Ciebie z wybranym kebabem. Który wariant dziś zamówisz, by odbyć kulinarną podróż po smakach arabskiego regionu?
Sprawdź ofertę na pyszny kebab w Łodzi pod adresem https://pizzaportal.pl/lodz/dostawa/kebab/
Artykuł Zewnętrzny