Opis
FILMS for FOOD, Kino Pod Baranami oraz Najedzeni Fest zapraszają na pokaz dokumentu Głód mięsa w reżyserii Marijn Frank. Po seansie odbędzie się dyskusja z udziałem dziennikarki naukowej Marty Zaraskiej, autorki książki Mięsoholicy… oraz szefa kuchni w restauracji Ed Red, Adama Chrząstowskiego.
Wegetarianizm i weganizm już od dawna nie są niszowymi dietami, dla wielu stanowią nie tylko styl życia, ale też kwestię moralnego wyboru. Lokale gastronomiczne powiększają wegetariańską ofertę, a koneserzy jedzenia i fani sztuki kulinarnej coraz częściej sięgają po książki na temat bezmięsnego żywienia i świadomej konsumpcji.
Organizatorzy zapraszają zarówno mięsożerców, jak i zdeklarowanych przeciwników jedzenia mięsa na pokaz interesującego dokumentu Marijn Frank. W Głodzie mięsa reżyserka sprawdza, na ile zachodni styl żywienia oparty jest na mięsie, jakie konsekwencje ma wspieranie przemysłu mięsnego przez konsumentów i czy bez mięsa w ogóle da się żyć.
Po seansie odbędzie się dyskusja inspirowana filmem, w której wezmą udział: dziennikarka naukowa Marta Zaraska, autorka książki Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka (Wydawnictwo Czarna Owca), oraz Adam Chrząstowski, szef kuchni w restauracji Ed Red. Rozmowę poprowadzi Patrycja Siwiec, zastępczyni redaktora naczelnego magazynu Food Service.
Pokazowi filmu towarzyszyć będzie również kolacja w restauracji Ed Red (ul. Sławkowska 3) oraz w wersji wegetariańskiej w restauracji Ranny Ptaszek (ul. Augustiańska 5).
FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. Udostępnia polskiej publiczności najlepsze filmy dokumentalne o tematyce związanej z jedzeniem. Pokazom filmowym towarzyszą spotkania z ekspertami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty itp.