Z kulinarnego bloga - Kobieta

No 7. Gabinet osobliwości

2013-12-06 09:41:23 | Kraków

Rynek Główny w Krakowie jest jak zegarek turystyczny. Ustawiony pod falę najazdu turystów, którzy zalewają ulicę najchętniej między majem a październikiem. Pod ten sam zegarek ustawiona jest gastronomia. Nie ma w tym nic złego, gorzej było by gdyby nie reagowała ona na potrzeby klienta o największym stopniu natężenia. Ja jednak ciesze się, kiedy kurz po stopach turystów opada i wyłania się całkiem nowy obraz, kulinarne szaleństwa skrywane dotąd pod schabowymi i bigosami. Tak, jak w Restauracji No 7 położonej na płycie Rynku Głównego pod tym samym numerem.

Dania zachwyciły mnie trzema składnikami, które stanowią o sukcesie Szefa Kuchni: smakiem, wyglądem i fantazją. Trochę kuchni molekularnej, trochę sous vide, zabawa teksturą, produktami, formą podania i łączeniem smaków. Istny gabinet osobliwości na stole. Każde danie jest jak małe dzieło sztuki. W czekadełku niespotykana struktura smalcu. Gwarantuje Wam, że nie spotkaliście się jeszcze z taką jego formą. Gładką, świecącą, jedwabistą. Tatar z łososia z sufletem ogórkowym i żółtkiem mango (15 zł) - grubo krojony, z czerwoną cebulą i avocado wyglądał dokładnie tak pysznie jak smakował. Cudowne połączenie ryby ze słodkim mango ukrytym w żółtku dodało daniu charakteru, który zmienił je w nigdzie indziej niespotykane. Krewetki tygrysie podane na małży św. Jakuba marynowane pod ciśnieniem z sosem z chili i pianką z limonki (15 zł) chciało by się jeść bez końca bo podniebienie rozkochuje się po pierwszym kęsie w tej przystawce. Już sam wstęp, pierwsze dania na stole zapowiadają niezwykłą ucztę.

A w menu robi się coraz ciekawiej. Krem borowikowy z oliwą truflową (14 zł) pachnie obłędnie i smakuje prawdziwymi borowikami. Pasztet z dzikiej kaczki podany na racuchu jabłkowym z sosem wiśniowym (15 zł) jest delikatny, świetnie skomponowany z racuchem. Taka oczywistość - kaczka i jabłko ale jako pasztet i z racuchem nadaje daniu wykwintności. Niby klasycznie bo Polędwiczki wieprzowe marynowane w próżni przełożone placuszkami ziemniaczanymi podane w sosie borowikowym (42 zł) brzmią całkiem znajomo i normalnie prawda? Nieprawda. Nie sądziłam, że można z takiego dania wyrzeźbić coś tak pięknego. Chrupiące placki o chropowatej teksturze. Gładki sos z dużymi kawałkami borowików. Soczyste polędwiczki i dekoracja, która zwieńczyła dzieło. I smak. Nic dodać, nic ująć, jeść i cieszyć oczy.

Najbardziej tradycyjnym daniem jakie zjadłam tego wieczoru były walcowane polędwiczki z sarny podane z jarzynami Pinokio na lustrze sosu jagodowego (42 zł).  Jego wygląd rozbudza wyobraźnie. To leśne danie z każdym kęsem zabiera na wyjątkowy spacer. Sos jagodowy jest fantastyczny, kwaskowaty pasuje idealnie do lekko słodkawej sarniny. Mięsa delikatnego, soczystego i kruchego.

Przy deserze nogi mi się ugięły. To, że połączenie jabłka i karmelu jest połączeniem idealnym wiemy już od dawna wszyscy. Tarteletka jabłkowa podana z mrożona bezą i karmelkiem (14 zł) oraz ciekłym azotem jest ideałem tego połączenia. Ciekły azot ścina karmel, którym wysmarowany jest talerz w około chrupiącej tarteletki z kruchego ciasta z grubo krojonymi jabłkami. Dzięki temu ma konsystencje krówki ciągutki. Zeskrobywałam go z talerza do ostatniej możliwej łyżeczki. Coś fantastycznego. Przy okazji deseru dowiedziałam się, że w starej książce kucharskiej znalezionej podczas odgruzowywania tej restauracji podany był przepis na Małdrzyki krakowskie. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tą nazwą, za którą skrywają się po prostu racuszki serowe. W Restauracji No 7 podane na karmelowym sosie i wiśniowym kawiorze (14 zł) są puszyste, kremowe i rozpływają się w ustach. Warto jest iść je spróbować.

To, co jeszcze zwróciło moją uwagę to ceny w karcie. Nie, nie będę tu rozprawiała o ich wysokości tylko kompozycji. Zauważcie, że każde danie ze swojego przedziału ma taką samą cenę, niezależnie od tego, co zamówicie. Przystawki 15 zł, dania główne 42 zł a desery 14 zł. Dzięki temu zawsze wiadomo jak przygotować się  kwotowo do wizyty w tym miejscu i można się skupić na wyborze dania bez patrzenia jaki będzie jego koszt i czy na pewno nasz budżet to zniesie. Sprytnie.

Po wyjściu z Restauracji No 7 spacerowałam w mroźny wieczór po Rynku ciesząc się, że mam jeszcze jeden powód do zadowolenia z nadchodzącej zimy: uwolniony potencjał restauracji z małymi, kulinarnymi dziełami sztuki.

A Bite To Eat

Słowa kluczowe: no 7 restauracje recenzje kraków
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole: jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

Polecamy
Proste przepisy na obiad z niskim indeksem glikemicznym

Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną. Jak się przed nią obronić? Przedstawiamy łatwe i szybkie przepisy z ograniczonym indeksem glikemicznym.

Pomysły na piknik - organizacja i przekąski

Gdy pogoda sprzyja, świetnym pomysłem na spędzenie czasu poza domem jest wybranie się na piknik. Znajdziecie tu kilka propozycji jakie przegryzki zabrać ze sobą.

Ostatnio dodane
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole: jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.